Βιογραφικό

Μιχάλης Σπουρδαλάκης


Καθηγητής, Κοσμήτωρ, Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Διευθυντής, Εργαστήριο Πολιτικής Επικοινωνίας & Μέσων Πληροφόρησης
Πρόεδρος, του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης

Με κρητική καταγωγή (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά), γεννήθηκε και πήγε σχολείο στον Πειραιά (Ιωνίδειος, Γ’ Γυμνάσιο, 29ο). Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε τις μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μετα-διδακτορικές σπουδές του στον Καναδά, όπου και δίδαξε. Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο έχει υπηρετήσει σε πολλές διοικητικές θέσεις. Το 2014 εκλέχτηκε Κοσμήτορας της Σχολής του, ενώ παράλληλα είναι μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της Β. Αμερικής και της Ευρώπης ενώ επιστημονικές του εργασίες έχουν δημοσιευτεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, κορεάτικά και κινέζικα. Έχει εκλεγεί δύο φορές του Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα. Είναι µέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήµης και µέλος της συντακτικής οµάδας του Socialist Register (London, Merlin Press).

Τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στέφονται γύρω από ζητήµατα της θεωρίας των πολιτικών κοµµάτων, ελληνικής πολιτικής, θεωριών του κράτους, ευρωπαϊκής αριστεράς καθώς και µιας σειράς ζητηµάτων που προκύπτουν ως αποτέλεσµα των µετασχηµατισµών που σηµειώνονται στο πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης. 

Είναι συγγραφέας ανάµεσα σε άλλα των The Rise of the Greek Socialist Party, London, Routledge, 1988, Λαϊκισµός και πολιτική, (µε τους Ν. Μουζέλη, Θ. Λίποβατς), Γνώση, 1989, Για την θεωρία και τη µελέτη των πολιτικών κοµµάτων, Εξάντας, 1990, Τα Καταστατικά των Πολιτικών Κοµµάτων, (µε τον Γ. Παπαδηµητρίου), Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα, 1994, ΠΑΣΟΚ, Kόµµα – Κράτος – Κοινωνία, Αθήνα, Εκδ. Πατάκης, 1998, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόµµα. Προκλήσεις και προοπτικές, Αθήνα, 2001.